Foodblog: Dineren in franse sferen bij Petit Bonheur
Eenmaal binnen de poorten van deze oude stadsboerderij besef je waarom men hier spreekt van het "kleine geluk". Werkelijk alles lijkt, proeft en ruikt hier naar Frankrijk. Het hele jaar door kun je je culinair laten verwennen op cour, de mooie binnenplaats van dit historisch pand uit de 17de eeuw. Het schuifdak zorgt ervoor zorgt dat je zelfs tijdens koudere dagen gezellig “buiten” kunt dineren.
Direct bij binnenkomst wanen we ons op vakantie in Frankrijk. We worden gastvrij verwelkomt door eigenaresse Joyce die ons een tafeltje laat uitzoeken.
Terwijl we plaatsnemen en wat kletsen genieten we van de Franse achtergrondmuziek die onze oren streelt. Terwijl Joyce ons vertelt dat de menukaart onlangs vernieuwd is, Er worden er olijfjes en Parmaham geserveerd met een mandje brood. We besluiten ons vandaag te laten verrassen door enkele van de nieuwe gerechten in de vorm van een drie-gangen menu.
We trappen de avond af met een tartaar van maatjesharing en rode biet. Hierbij wordt gefrituurde paling geserveerd die heerlijk knapperig en smaakvol is. Deze bereiding van paling hebben wij nooit eerder geproefd, maar is verrukkelijk! Verder komen we nog foreleitjes tegen, frisse limoenmayonaise én een gel van mango. De smaken binnen dit gerechtje zijn mooi in balans. Zuur en fris wisselen elkaar mooi af en de paling geeft een lekkere bite. Een echte aanrader!
15 oktober is het wildseizoen officieel van start gegaan en daar speelt Petit Bonheur mooi op in! Het tweede voorgerechtje dat we proeven bestaat uit een huisgemaakt pasteitje met een wildragout en boschampignons. De ragout van wild is ontzettend goed op smaak en het vlees is super mals. De volle, romige ragout van Petit Bonheur is wellicht een van de lekkerste die wij ooit geproefd hebben.
Terwijl we wat kletsen en genieten van de prettige ambiance hier bij Petit Bonheur, zien we hoe onze hoofdgerechten met een grote glimlach geserveerd worden door de gastheer. Het eerste hoofdgerecht is een vispalet met op de huid gebakken roodbaars, schelvis en zalm. Bij deze vissoorten (welke overigens stuk voor stuk kakelvers en smaakvol zijn) wordt een wortelpuree geserveerd. Daarbij vinden we garnering van bimi en courgette. Het geheel is met zorg overgoten door een witte-champagnesaus.
Elk hapje is hemels
Ook bij dit gerecht kunnen we niet anders dan concluderen dat de smaken weer geheel in balans zijn. De ziltige vissoorten, de romige wortelpuree en de friszure champagnesaus wegen perfect tegen elkaar op. Elk hapje is hemels.
Het tweede hoofdgerecht is de eendenborst. Hierbij wordt een brunoise van pompoen geserveerd en een puree van Savooiekool. De saus van rode port ligt als het ware als een satijnen deken over het gerecht heen. We vallen even stil. De eend is mooi rosé gegaard, eigenlijk precies zoals het hoort te zijn. On the side vinden we nog een gemarineerd en smaakvol stoofpeertje. Wat wil je nog meer?
Tijd voor desserts! We proeven een Panna Cotta met rood fruit, Amarena-kersen en een crumble van hazelnoot. Net als alle andere gerechten is ook deze prachtig opgemaakt. Net een schilderijtje en daarmee bijna zonde om van te eten, maar we doen het toch! De panna cotta is stevig, maar romig en vol van smaak, de Amarena-kersen mierzoet en de hazelnootcrumble lekker krokant. Een hele aangename afsluiter van het ook zo aangename diner.
Het laatste gerecht van vanavond bestaat uit vers chocolade-ijs en huisgemaakte slagroomsoezen. De eenvoud die het gerecht bewijst eigenlijk wel dat less, more is. De soezen die we proeven zijn toch wel een wereld van verschil met de soezen die je normaal proeft. Heerlijk luchtig en gevuld met écht verse slagroom. We proeven zelfs wat stukjes echte chocolade in het ijs en de witte chocoladesaus waarmee dit dessert is overgoten, smelt direct op je tong!
merci et à bientôt!
We sluiten ons diner af met een heerlijke kop thee van Blache Dael. Al met al kunnen we concluderen dat we genoten hebben van een zeer geslaagde avond bij Petit Bonheur. De gerechten waren heerlijk, de wijnen goed, de service uitmuntend en dan hebben we het nog niet eens over de unieke plek! Terwijl we de deur uitlopen met een grote glimlach en een goed gevuld gevoel, beseffen we weer dat we 'gewoon' in Maastricht zijn.
Joyce en team: merci et à bientôt!