Foodblog: Culinair dineren bij Kruisherenrestaurant

In het schip van de kerk van het indrukwekkende Kruisherenhotel Maastricht bevindt zich de entresol met het Kruisherenrestaurant. Een ruimtelijke verdieping met een hemels uitzicht tijdens ontbijt, lunch en diner. De glas-in-lood-ramen van het voormalige kerkkoor en de eigentijdse lichtobjecten die door de lucht lijken te zweven, zorgen voor een betoverend licht. Het Kruisherenrestaurant heeft een verfijnde, regionaal georiënteerde keuken. Het restaurant is beoordeeld met 12 punten in GaultMillau.

een hemels uitzicht tijdens ontbijt, lunch en diner

Na het horen van veel uitmuntende verhalen over het restaurant werd het hoog tijd om het Kruisherenrestaurant te bezoeken. Laat je meenemen op deze culinaire reis in een van de meeste bijzondere restaurants van Maastricht. 


Bij binnenkomst worden we vriendelijk verwelkomt en naar onze tafel begeleidt. Verwonderd kijken we om ons heen, wat is dit een bijzondere plek om te dineren! De vriendelijke ober schenkt een glas Champagne van Louis Roederer in en legt uit dat we een 4-gangen verrassingsmenu geserveerd zullen krijgen. Uiteraard wordt er gevraagd of er rekening gehouden dient te worden met allergieën of speciale dieetwensen. 


We beginnen onze culinaire reis met de pré amuse. Drie schaaltjes gevuld met cashewnootjes,  jamon serrano en huisgemaakte hummus met warm naanbrood worden geserveerd. Een heerlijke bite bij de champagne en een perfecte aftrap van ons diner.

Vervolgens krijgen we twee amuses per persoon. De ene bestaat uit een quinoa salade met tonijn, de ander is een amuse van gerookte eend.

de sashimi van tonijn smelt op je tong

De quinoa salade met tonijn is mooi op smaak gebracht door middel van limoen, kefir, wasabi, edamame boontjes, sesam pitjes en een krokantje. De amuse is heerlijk fris en de sashimi van tonijn smelt op je tong. Het oosterse tintje in deze amuse blijkt later de rode draad in het menu.

De amuse van gerookte eend doet niet onder aan de vorige. De eend is dun gesneden en bevat ingelegde rode ui. Dit geeft een lekker zuurtje wat mooi afweegt tegen het zoete van het vuurrode cherrytomaatje. Om de amuse een bite te geven, wordt er een krokant kappertje bij geserveerd en is deze afgetopt met een romig, fris schuim. 

De eerste gang bestaat uit schol met gort, gerookte eidooier, venkel, chorizo dressing en haring kaviaar. 

De chorizo dressing is een roomsaus met de kuit van haring. Chorizo geeft al snel een overheersende smaak. Maar in dit geval is deze subtiel en zorgt deze voor een mooie smakencombinatie die niet te overheersend is bij de schol. De Schol is perfect op smaak gebracht en de rijst geeft het geheel een beetje bite. 

een frisse wijn met veel zuren om een balans te bieden

De wijn die gepaard gaat met dit gerecht komt van wijnhuis Cusumano, Italië, tussen Puglia en Sicilië in. Een toegankelijke witte wijn met een fruitig aroma van peer, mandarijn en aardbei en een frisse, lichte body gevolgd door een pittige finale met hinten van specerijen en verse kruiden. De oogst gebeurt manueel, in de eerste 10 dagen van september.

Bij de eerste gang krijgen we ook een zakje met brood. tussen het brood bevinden zich enkele rozemarijn takjes welke een heerlijke aroma geven aan het brood.  Hierbij worden twee soorten boter geserveerd. Één op basis van geitenmelk en de ander op basis van koemelk. De geitenmelk boter heeft wat weg van een heel jong geitenkaasje, heel speciaal. 


De tweede gang bestaat uit kalfswang met linguine, eryngii, kwartelei, courgette, citroen en madeira. Hierbij wordt een licht rode, Oostenrijkse wijn uit het wijnhuis van Paul Achs geserveerd. De wijn heeft aroma's van cassis, rijpe zwarte kersen en blauwe bessen en beschikt over hints van donkere chocolade. 

Het vlees is botermals, vol en krachtige smaak en perfect in balans met de frisse tonen van de komkommer, mais en het schuim. Het gefrituurde kwartelei zorgt voor een lekker krokantje binnen dit mooie gerecht. 


Het hoofdgerecht bestaat uit entrecote met bloemkool, amandel, kefir en wonton. Dankzij de kleuren van de bloemkool en de broccoli is het gerecht erg kleurrijk. De entrecote is medium gegrild en op smaak gebracht door middel van een smaakvolle vleesjus. De bloemkool is ingelegd in zuur, wat wederom voor een mooie balans tussen de smaken zorgde. De zelfgemaakte wonton is eveneens heerlijk en zorgt voor de Aziatische twist die we in meerdere gerechten terug zien komen. Een hazelnoot krokantje maakt dit gerecht helemaal af.

en wijn opgebouwd uit 17 inheemse druivensoorten

Bij dit gerecht wordt een wijn geschonken van wijnhuis Kirnbauer K + K Cuvee , Oostenrijk. Deze wijn is gemaakt van Blauwfränkisch, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah druiven en heeft zestien maanden in nieuwe grote vaten van Slavonisch eikenhout gerijpt. De kleur is robijnrood met paarse tinten. De aroma's en smaken van bramen, kersen en mineralen. Deze mooie wijn heeft een zachte en elegante afdronk.


Het dessert is een trifle van witte chocolade met gember, framboos, ijs van bloedsinaasappel en mascarpone. Dit geheel wordt gepresenteerd in een mooie coupe en afgetopt met 23 karaats bladgoud. We proeven de heerlijke klassieke combinatie van witte chocolade met vers fruit, maar dan met een moderne, unieke twist dankzij de combinatie van Yuzu en gember.

Bij het dessert wordt ons een licht zoete dessertwijn van wijnhuis Chateau Peyruchet geserveerd. De Sémillondruif levert wijnen met veel extract en weinig zuren. Je ruikt en proeft abrikoos, mango en perzik. De wijn van dit ras heeft een vrij hoog alcoholgehalte en een goede, zoete, wat kruidige smaak.

Na het diner besluiten we om nog een drankje te doen in de bijzondere wijnbar. Een absolute eye-catcher is de enorme wijnkast welke helemaal van glas is. Uiteraard konden wij het niet weerstaan om hier even een kijkje in te nemen. 

Dineren bij Kruisherenhotel is een culinaire belevenis in een betoverende omgeving. Heb je iets bijzonders te vieren of wil je gewoon je geliefde verrassen? Dan moet je hier absoluut een keer gaan eten! Benieuwd geworden naar meer? Bekijk dan de website van het Kruisherenrestaurant.

Tags: Kruisherenhotel Maastricht, Foodblog